4 Langkah Membeli Tiket Keretapi Thailand

Seperti dijanjikan di instagram meh kami kongsikan 4 langkah membeli tiket keretapi ke Thailand. Ramai yang DM nak merasai pengalaman pengembaraan ke Bangkok Thailand dengan menaiki keretapi. Ok jom Mira kongsikan bagaimana nak membeli tiket keretapi dalam talian.

Sebelum Mira kongsikan dengan lebih lanjut korang boleh juga baca tips backpack ke Bangkok di butang di bawah ini.

Baca lagi info di sini:

Langkah 1: Membeli Tiket Dalam Talian

Terdapat banyak laman web yang menawarkan tempahan keretapi ke Thailand, antaranya adalah 12go.asia. Kami menggunakan laman web ini dan mendapati bahawa tempahan tiket kereta api ke Thailand dalam talian agak mudah. Cukup masukkan destinasi, beli tiket dan tentukan jika mahu ia dihantar kepada anda atau jika mahu mengambilnya di stesen. Anda juga boleh menempah tiket sehingga 30 hari lebih awal daripada tarikh keberangkatan anda.

Selain menempah tiket keretapi di Thailand, 12go.asia juga boleh membantu anda untuk membeli tiket bas dan teksi. Perkhidmatan mereka sedikit lebih mahal, tetapi mereka menawarkan bayaran balik.

Powered by 12Go Asia system

Langkah 2: Pilih Kelas Tiket Anda

Sebaik sahaja anda telah memilih tarikh percutian, destinasi dan tarikh keberangkatan, sudah tiba masanya untuk menempah tempat duduk! Anda boleh memilih antara Penghawa Dingin kelas 2, Penghawa Dingin katil kelas 2, kelas 1 katil (juga mempunyai penghawa dingin), dan bagi traveller wanita boleh pilih wanita kelas II sahaja. Harga setiap kelas adalah berbeza mengikut kelas. Kelas 1 adalah yang paling mahal, Penghawa Dingin katil kelas 2 dan kelas II wanita. Manakala Penghawa Dingin kelas 2 adalah tiket yang paling murah.

Tiket Keretapi Thailand

Pada kereta kelas 1, mereka menawarkan sarapan pagi dan lebih privasi daripada kelas yang lain. Kereta kelas 2 mempunyai tempat duduk yang dilipat menjadi tempat tidur, dan anda mempunyai pilihan antara tempat tidur atas atau bawah. Tempat tidur bawah adalah sedikit lebih mahal tetapi mempunyai katil yang lebih lebar dan tingkap.

Keretapi ini mempunyai tandas serta makanan dan air jadi jangan risau jika anda lupa membawa makanan ringan!

Langkah 3: Bayar Tiket Keretapi Anda

Pembayaran dijamin melalui Omis iaitu saluran selamat yang membolehkan pembayaran melalui semua kad kredit utama seperti Visa, MasterCard, JCB dan Paypal.

Harga tiket adalah dalam baht Thailand. Pastikan anda semak kadar pertukaran mata wang sebelum membuat bayaran.

Langkah 4: Menerima Tiket Keretapi Anda

Sebaik sahaja pembayaran dibuat, anda boleh memilih untuk tiket keretapi dihantar ke alamat rumah anda (dengan bayaran tambahan) atau memilih untuk pergi ke stesen dan mengambilnya sendiri.

Kami mengambilnya sendiri di stesen Padang Besar (Thai) pada awal pagi sebelum bertolak ke Bangkok jam 6 petang.

Bagi tiket dari Bangkok Thailand anda boleh mengambil tiket keretapi tersebut di Pejabat 12go.asia yang terletak berdekatan dengan Stesen Hua Lam Phong sewaktu tiba di sana.

Perjalanan menaiki keretapi ke Thailand adalah suatu pengalaman yang sangat menyeronokkan! Jom kongsikan pengalaman anda dalam pengembaraan ke Bangkok bersama kami! Tak sabar kami mendengarnya!

0 0 votes
Click a star to rate.
>

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SURIYATI BINTI ABDUL HALIM

hi Mira, untuk budak brp ye harga tiket train?