Apa itu babywearing??? Ayra dah nyenyak tidur.. So ummi boleh menaip.. Hehe ok entry harini nak share pasal babywearing.. Ramai yang tanya aku pasal babywearing so why not aku share je kat sini…
Babywearing di Seoul Korea

Actually before Ayra lahir lagi aku da google pasal baby carrier ni… Saje cuci mata dulu.. Memang berkenan sangat dengan boba carrier.. Tapi tunggu baby keluar dulu la.. Bley test drive.. Hik hik.. So bile Ayra da 3 bulan aku & Mr Mit rasakan memang perlu untuk kami cari baby carrier for Ayra.. Time tu kami kat KLCC so terus gerak ke kedai baby dalam tu.. Ayra try satu carrier nih.. Harga dia around RM700++.. Pikiran aku pikir kalau mahal mesti bagus (ish ish ish tak bagus naw pikiran giteww) so aku suh Mr Mit try baby carrier tu dan letak Ayra dalam tu.. Ayra nampak tak selesa dan nangis.. Dengan nak pasang baby carrier tu payah lak tu.. Aku pikir Mr Mit tak pandai kot.. So aku plak try.. Memang leceh la sangat ada buckle kat bahu la bawah lengan la pinggang la macam-macam.. Macam susah je.. Tapi aku positive lagi.. So masukkan la Ayra dalam tu.. Pon menangis… Ouh Ayra lapar kot susu la dulu… (Positive lagi…) pas susu kan Ayra, dia terlelap so kami cuci mata barang lain plak.. Pastu Ayra da bangun kami test lagi sekali.. Kali ni facing forward pulak.. Mr Mit la cuba.. Ayra senyum.. Tapi kaki & celah kangkang Ayra cam tak selesa je.. Pastu tetibe nangis..

Tangan Mr Mit siap ampu.. Risau letewww… Cuba tengok tu kaki Ayra tak balance pastu nak pasang kemain la susah sangat.. Ni tengah happy jap je pon pastu nangis… Huhu.. So reject!!!! Mr Mit kata Ayra belum sesuai kot pakai baby carrier.. Nanti dia da besar sikit kita beli lah.. Aku pon angguk je laaa…
Balik tu aku google la lagi pasal baby carrier nih.. Rupanya ada beza crotch carrier & soft structured carrier (SSC).. Yang aku cube tadi kat kedai di klcc tu rupanya crotch carrier.. Patutla Ayra nangis tak selesa rupanya.. Apa tu crotch carrier??? Ok meh aku tunjukkan kat korang…
Yang kiri tu crotch carrier & yang kanan tu soft structured carrier (SSC).. Crotch carrier nih dia tahan kat celah kangkang anak anda.. Huhu macam tergantung.. & SSC baby seakan duduk.. So baby relaks dan tak penat… Memang ramai ibu bapa yang pakai carrier jenis crotch nih.. Baby mana boleh cakap selesa ke tak kan huhuhu..
So gambar atas ni menunjukkan kesan kaki bayi dari penggunaan crotch & ssc carrier.. Crotch carrier kaki baby tergantung.. Ini menyebabkan masalah perkembangan pinggul kanak-kanak.. Ada juga bayi yang mengalami hip dysplasia kesan dari penggunaan crotch carrier ni..
Ini adalah disebabkan tekanan daya pada celah kangkang kanak-kanak tersebut & menyebabkan sendi pinggul mengalami masalah… Huhuhu~ bahaya upenye…
Tapi banyak je jual kat pasaraya-pasaraya besar.. Huhu… Yang penting bila menggunakan baby carrier make sure anak anda duduk dimana lututnya lebih tinggi atau sama dengan pinggul. Dan jangan sekali-kali “pakai” anak anda menghadap depan (forward facing) cam Mr Mit pakai Ayra tadi tu… BIG NO!!! huhu.. Ini juga akan menyebabkan anak anda kemungkinan boleh mengalami hip dysplasia (sila google untuk dapat maklumat lanjut) anak tak selesa tapi mana dia pandai cakap kan.. Sebab bila pandang depan pon tekanan akan berada di celah kangkang juga.. Huhuhu..

So antara SSC yang terdapat di Malaysia adalah ergobaby, boba, snuggybaby & jumpsac… So tanpa pikir-pikir.. Aku terus order online boba4g kat mamapanda.com… Selamba je beli.. Akhirnya sampai la…

Aku pilih corak glacier.. Mesti Mr Mit pon nak pakai nanti.. So aku pilih corak yang sesuai untuk dia.. Kita gegurl nih sesuai je semua.. Hehe.. Sampai je boba4g nih.. Aku terus letak Ayra bawak pergi ngajar tuition… Hehehe Alhamdulillah Ayra selesa & tertido waktu aku mengajar…
Siap ada sleeping hood lagi.. So takla silau kan ayra nak tidur.. Hehehe memang selesa.. Baby selesa… Si pemakainyer lagi la selesa.. Hehe… Bley pakai sendiri je.. Tak yah orang tolong-tolong.. Tak complicated… Ok disebabkan ramai yang pm berapa harga boba nih… Harga aku beli RM376.20… Memang mahal jugak.. Tapi kalau berbaloi apa salahnya.. Untuk yang tersayang juga… Huhu but please ye korang… Dek kerana nak pakai yang branded… janganlah beli yang fake baby carrier.. Sebab ada je yang jual fake ergo.. Huhu kita tak tau buckle dia kuat ke tak.. Jahitan nya kuat ke tak.. Sebab dah ada kes yang mana ibu nih pakai fake ergo kat baby dia tetibe buckle terbukak… sebaik si ibu dapat sambut anaknya… Beli baby carrier tak sama dengan beli beg fake ye sayangku… Info ni aku dapat dari group Malaysian Babywearers.. Huhuhu “sesal dahulu pendapatan..”
Oh lupa tips baby selesa dalam baby carrier.. Pastikan dah bagi baby susu & lampin da tukar.. Confirm sekejap je mesti tertidur… Seronok baby peluk kita..

Happy Babywearing!

  • 39
    Shares

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.