6 Cara Mendapatkan T-Money Secara Percuma!

Haritu Mira ada kongsikan di facebook pasal T-Money percuma dari Korea Tourism Organization Malaysia (KTO Malaysia).  Mesti ada yang dah tahu melalui laman web KTO Malaysia kan? Ok harini Mira akan kongsikan cara bagaimana nak dapatkan T-Money secara PERCUMA!!! T-Money ni sebenarnya kad ala Touch & Go. Nak naik subway…

Continue Reading

5 Tips Percutian Sempurna

Haritu Mira tengok TV terbukak MY Doctors EP31 di Astro Ria. Perkongsian para doktor ini sangat menarik dan Mira nak kongsikan pada followers blog Zyzool Mira Travel. Mostly apa yang doktor ini kongsikan memang kami amalkan. Jom Mira kongsikan Tips mendapat percutian yang SEMPURNA!! Tips Mendapat Percutian Yang Sempurna! Bercuti…

Continue Reading

Tips Jimat Travel: DIY Wrap Luggage

Ok ni kami nak share salah satu tips jimat masa travel. HIhihi maybe ramai dah buat tapi kita kongsikan buat traveller bajet macam kami. Hohoho.. Kalau korang nak wrap luggage tapi tak nak keluar duit banyak. Beli je CLING WRAP kat supermarket!! Kat Malaysia harga cling wrap ni dalam RM5 je! Boleh wrap…

Continue Reading

5 cara mengelak bayi anda menangis ketika menaiki kapal terbang

Memang tidak dinafikan sangat mencabar membawa anak bercuti lebih-lebih lagi ala backpackers. Tapi anak-anak bukanlah sebab kita harus berhenti menikmati keindahan ciptaan Allah swt bukan? Mira sangat seronok bawa anak bercuti. Setakat ini memang tak pernah lagi tinggalkan anak ketika bercuti. Semoga dimurahkan rezeki & dipermudahkan urusan buat kita semua…

Continue Reading

Tips ke Singapura dengan menaiki keretapi (KTM)

Sebelum backpack ke negara luar, kami suka test stamina kami & anak-anak ke negara jiran iaitu Singapura. Travel ala backpack dengan menggunakan public transport. Baru terasa kepenatan yang sebenar. 20k ++ langkah sehari tu biasa https://youtu.be/iBnje-8yVHEPengangkutan pilihan kami ke Singapura ialah bas!! Hanya RM1.50 dah boleh sampai Singapore!! Mira pernah…

Continue Reading

9 Tips Merancang Itinerari yang Terbaik

"Dah sampai dah Night market tu tapi harini tutup rupanya..." Adoi laaa esok flight balik lak tu. Souvenir tak beli lagi... Pernah korang alami masalah ini? Kalau nak travel ala "backpack ni " bukan sekadar buat persediaan mental & fizikal. Data & perancangan pon penting taw. Kena buat research betul-betul dan…

Continue Reading

18 Tips Percutian ke Gold Coast, Australia

Assalamualaikum..Alhamdulillah kali ini kami #MYFamilyTravel berjaya redah ke Gold Coast & Brisbane, Australia pula selama 6 hari 5 malam.Harini Mira kongsikan tips & bajet kami ke Gold Coast, Australia baru-baru ini. Semua sendiri dari pembelian tiket kapal terbang, tiket taman tema, itinerari perjalanan & permohonon visa. Oppsss we did it…

Continue Reading

Tips Aktifkan Kad untuk Pengeluaran di Luar Negara

Jangan lupa aktifkan kad ATM untuk pengeluaran luar negara sebelum bercuti!! Dah best-best melancong ke luar negara tetibe duit tak cukup pulak. Ingatkan tukar duit haritu cukup huhuhu rupa-rupanya nafsu shopping membuak-buak pula di sana. hahaha Kad kredit pulak takde huaaa acane nih ada lagi beberapa hari nak survive di negara orang.…

Continue Reading

14 Tips Travel Bersama Anak Kecil

Kalau solo traveller, kita dengan diri sendiri je. Kalau bangun lambat pon boleh lari nak kejar flight. Kalau bercuti dengan rakan-rakan bujang paling-paling kita sakit hati sebab kawan kita make up ambil masa berjam-jam. Paling senang tinggalkan jelah travel partner tu. Hahahaha okey kita gurau je. Travel Bersama Anak Kecil??…

Continue Reading

EZ-link VS Singapore Tourist Pass

Kami sekeluarga akan ke Singapore sebagai latihan stamina kami sebelum percutian kami ke luar negara.Di samping itu kami nak biasakan anak-anak kami dengan percutian acah-acah backpack. HihiAmat mudah jika kami menggunakan kad Ez-Link ketika menaiki pengangkutan awam di sana.Tahukah anda kad EZ-Link dan Singapore Tourist Pass boleh digunakan untuk membayar…

Continue Reading
Close Menu